Ons aanbod

Verdiep je verbinding met de natuur

Wandelingen

Spirit of Nature-gidsen wandelen met groepen of individueel in de allermooiste natuurgebieden die Nederland rijk is. Zo’n intuïtieve wandeling kan een thema hebben, bijvoorbeeld gekoppeld aan het jaargetijde of het natuurgebied. Kenmerkend is dat je tijdens een wandeling kan ervaren hoe je deel uitmaakt van de natuur die je omgeeft.
Er vindt een uitwisseling plaats, wederkerigheid noemen we dat. Jij ontvangt bijvoorbeeld iets als innerlijke rust, een diepe verbinding met Aarde, een prachtig vergezicht. De ontmoeting met een dier raakt je, of je word je bewust van een persoonlijk inzicht. En wellicht wil je iets teruggeven, bijvoorbeeld in de vorm van aandacht, dankbaarheid of oog voor schoonheid.
Tijdens een natuurwandeling is er alle tijd en ruimte voor verbinding: Jouw verbinding met de natuur maar ook met jezelf. Meditaties, visualisaties en opdrachten helpen je deze verbinding te verdiepen.

Trainingen

De eerste Spirit of Nature training werd vanuit St. NatuurWijs opgezet door Irene van Lippe Biesterveld en Annelies Hupkes.
Later kwamen daar Magret Notté en Boudewien van Notten bij. De training won in de loop der jaren aan diepgang en intensiteit. Doel van de training was om mensen op te leiden tot gids. De laatste training in deze stijl werd in 2018 gegeven en bestond uit een 2 daags, een 5 daags blok en twee stagetochten onder begeleiding van een mentor. De beschrijving van deze training vind je hieronder zodat je kan proeven aan de sfeer en kan zien hoe de training was opgebouwd.

In 2021 is Spirit of Nature een onafhankelijk netwerk geworden, los van Stichting NatuurWijs. De gecertificeerde SoN gidsen kunnen ieder apart eigen trainingsmodules over de SoN insteek aanbieden. We zijn aan het uitwerken hoe we dit gaan vormgeven. Het volgen van een aantal modules biedt dan een brede ondergrond. Deze modules zullen op de site gepubliceerd worden. Sommige SoN gidsen geven al trainingen vanuit hun bedrijf. Vaak hebben die veel raakvlakken met SoN. Je kunt ze vinden op de sites van de diverse gidsen en soms in de agenda.

Mocht je in de tussentijd al een wens voor een training op maat hebben of een specifiek thema willen onderzoeken, neem dan vooral contact op! Dat kunnen we uitzoeken aan wie we je kunnen koppelen. 

Kern van een Spirit of Nature training:

In de training verdiep jij je verbinding met het leven waar we deze prachtige planeet Aarde mee delen, inclusief de verbinding met je medemens.
In dat kader zal aan bod komen dat er verschillende vormen van communicatie zijn als mens met de overige natuur. Via de zintuigen en de kennis die je hebt over wat je om je heen ziet, wat de natuur je spiegelt en een diepere vorm van luisteren.

In de natuur is ruimte voor je innerlijke natuur. Je matcht op de energie in de natuur, die oordeelloos en neutraal is. Dan ontstaat er ruimte voor wie je in wezen bent. Of de energie in de natuur raakt je eigen innerlijke natuur aan, creëert daar ruimte voor, nodigt die natuurlijkheid in onszelf uit.

Tijdens de training leer je anderen op een verbindende manier mee te nemen in de natuur. Je biedt activiteiten aan om de zintuigen te openen, deelnemers zich te laten spiegelen aan de natuur, tot rust te laten komen en/of op te laden in de natuur. Er vindt een uitwisseling plaats, wederkerigheid noemen we dat. Jij ontvangt bijvoorbeeld iets als innerlijke rust, een diepe verbinding met Aarde, een prachtig vergezicht. De ontmoeting met een dier raakt je, of je word je bewust van een persoonlijk inzicht. En wellicht wil je iets teruggeven, bijvoorbeeld in de vorm van aandacht, dankbaarheid of oog voor schoonheid.
Tijdens een natuurwandeling is er alle tijd en ruimte voor verbinding: Jouw verbinding met de natuur maar ook met jezelf. Meditaties, visualisaties en opdrachten helpen je deze verbinding te verdiepen.

Wat houdt een Spirit of Nature gidsen training in ?

 • lnzicht en verdieping in je eigen relatie en verbinding met de natuur
 • Leren werken met werkvormen in de natuur die verdiepend en verbindend werken
 • Het kunnen begeleiden van een visualisatie en meditatie in de natuur
 • Het kunnen inpassen van spontane, intuïtieve ontmoetingen met de natuur in jouw wandeling
 • Het maken van een boeiend programma en het uitvoeren in de praktijk
 • Vaardigheden in het omgaan met groepen
 • Jouw wandelingen kunnen worden opgenomen in de agenda op deze website.

De laatste training (2018) tot Spirit of Nature-gids kostte €2.495,- en omvatte:

 • 2- daagse training ‘in verbinding met natuur’ met lunch
 • 5-daagse training ‘Spirit of Nature-gids’, met 4 overnachtingen en maaltijden
 • 2 dagdelen individuele stagebegeleiding met – bij slagen- een certificaat.
 • De training werd aangeboden door Stichting NatuurWijs.

2-DAAGSE “IN VERBINDING MET NATUUR”:

 

Tijdens deze twee dagen ontvouwt zich vanuit verbinding, waardering en innerlijke wijsheid een inzicht in jouw persoonlijke relatie met de natuur. Je leert hoe je deze relatie kunt verdiepen door het openzetten van jouw zintuigen en inzet van jouw intuïtie. Je maakt contact met de planten- en dierenwereld. Ook onderzoek je de bijdrage van mensen op Aarde en jouw eigen plek daarin.

5-DAAGSE “SPIRIT OF NATURE-GIDS”:

 

In deze 5-daagse training word je ondergedompeld in de inspirerende natuur.
Je verdiept de thema’s die in de eerste 2-daagse aan de orde zijn geweest. Je leert het leven om je heen steeds meer te verstaan. Je krijgt werkvormen aangereikt die verdiepend en verbindend werken en leert deze zelf toe te passen. Je oefent met het begeleiden van meditaties en visualisaties. Tot slot bedenk je een eigen Spirit of Nature programma dat je uitvoert met medecursisten, ter voorbereiding van je eigen Spirit of Nature tocht, als generale repetitie.

2 DAGDELEN PRAKTIJKSTAGE:

 

Data: plan je in overleg met jouw mentor, binnen een jaar na de 5-daagse training.
Locatie: Je zorgt zelf voor een groep en locatie.

Onder begeleiding van een mentor organiseer je 2 wandelingen waarbij je zelf een Spirit of Nature programma uitvoert in de praktijk.