5 maart Urgente Ontmoetingen Natuurcollege

Menselijk eigenaarschap van de Aarde en privé eigendom van grond zijn fundamentele aannames van de modern samenleving. Maar van wie is de grond waarop wij lopen en de zee die wij bevaren? Hoe lang gaat ons huidige begrip van eigendom nog op? Is de Aarde en is de Zee niet van zichzelf? Overal klinkt de roep om meer ‘gemeenschapszin’, maar wat verbindt ons eigenlijk?

Inleiding door prof. Matthijs Schouten. Moderatie van de dialoog door Paul Roncken

Sprekers
Daniëlle Huls is architect (KettingHuls) en heeft het prijswinnend ontwerp gemaakt voor Vliervelden, Oosterwold Almere. Woningen op het erf van een actieve boerderij leidt tot nieuwe communities, slaat een brug tussen stad en platteland en zorgt dat buitengebieden vitaler worden en blijven. Juist in een periode waarin de tegenstelling platteland versus (rand)stad steeds scherper lijkt te worden een belangrijk winstpunt. Gemeenschapsvorming is de crux van de revitalisering van het platteland.

Thijs Lijster 
is filosoof en publicist (Culture Commons Quest Office van de Universiteit van Antwerpen en als universitair docent bij kunst en cultuurfilosofie bij de RUG). 
Geïnspireerd door een breed scala aan kritische denkers vindt Thijs Lijster een alternatief in de traditie van het denken over de zogenaamde commons, of meenten in zijn recente boek ‘Wat we gemeen hebben’. De meenten zijn gedeelde bronnen waar iedereen gebruik van kan maken zonder dat ze iemands bezit zijn. Thijs is ook als fellow tijdelijk verbonden aan het Wetenschappelijk Bureau van GroenLinks. 

The event is finished.

Datum

mrt 05 2024
Expired!

Tijd

7:00 pm - 10:15 pm